Нинова отряза Кирил Петков и Христо Иванов за конституционната реформа. Получихме

...
Нинова отряза Кирил Петков и Христо Иванов за конституционната реформа. Получихме
Коментари Харесай

Нинова отряза Кирил Петков и Христо Иванов за конституционно мнозинство

Нинова отряза Кирил Петков и Христо Иванов за конституционната промяна.

 

„ Получихме покана от Кирил Петков и Христо Иванов за диалози за конституционно болшинство от 180 гласа. Както знаете, те имат 160 гласа, само че за бързата процедура за смяна в Конституцията трябват 180. Събрахме нашите групови органи, Изпълнителното бюро и парламентарната група и имаме решение – да не участваме в предварителни диалози “, съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание.


„ Когато в комисията по Конституция бъде импортиран формален план, черно на бяло, тогава ще се произнесем по всеки текст или ще създадем нашите оферти за спомагателни текстове “, сподели още Нинова.

Тя означи нуждата Конституцията да се трансформира доста деликатно: „ Това е главният закон, който урежда и държавното устройство, и публичните връзки. Бързането крие риск. Това Народно заседание е прекомерно раздробено, даже и ръководещото болшинство не е единно по тази тематика. Както виждате, значими решения се вземат с плаващи болшинства. Всеки хвърля хрумвания за промени в Конституцията, които в някои случаи даже се изключват една-друга “, означи водачът на Българска социалистическа партия.


Нинова съобщи, че коалиция „ Българска социалистическа партия за България “ ще организира свои съвещания с експерти по конституционни въпроси, тъй като социалистите имат подозрение дали този парламент има потенциал да направи такава сериозна смяна: „ Ние ще си създадем тези съвещания и сега, в който бъде импортиран публично някакъв план от ръководещото болшинство и Движение за права и свободи, които ги поддържат, ще се произнасяме и ще вършим нашите оферти “, сподели водачът на Българска социалистическа партия.


„ Конституция не се написа на коляно. Виждате бързането в някои други закони в правосъдната система до какво води. Това е нашата позиция – в предварителни диалози няма да участваме, чакаме ръководещото болшинство и Движение за права и свободи да дадат оферти и тогава ще се произнесем “, сподели Нинова.

И добави: „ Виждаме, че ПП-ДБ даже обществено си сменят постоянно мненията – от това въобще да няма фигурата „ основен прокурор ” в Конституцията, до това да я има, само че да е с лимитирани пълномощия. Малко безредно наподобява и прилича на първичните договаряния за сформиране на държавно управление. Затова ще изчакаме рационално, ще се подготвим професионално и ще се включим, когато има формален план “, сподели в умозаключение Нинова.

Пред публицисти в коридорите на Народното събрание през днешния ден Кирил Петков съобщи, че законопроектът, който сега се приключва, ще бъде подготвен до 10 дни. Той обаче не посочи дали става дума за общия план сред " Продължаваме промяната " и " Демократична България "  или за общ план на групировката, Движение за права и свободи и ГЕРБ.

 

Първоначалната поръчка на " Продължаваме промяната " - " Демократична България " бе да показа плана си за промени в конституцията едвам след консултациите с останалите политически сили.

 

" Целта ни не е да бързаме да сложим собствен план на масата и да обявим, че сме разкрили тематиката, а да изградим единодушие. Това, че доста обединения започнаха да настояват, че те са разкрили тематиката за правосъдната форма, го схващам с усмивка и се веселя, че считат, че в нея има смисъл и желаят да са водещи в нея ", сподели вчера  Христо Иванов.

 

Кирил Петков разгласи, че сега се дискутира ролята на основния прокурор, само че без да показва сред кого се случва дебатът. " Продължаваме промяната " и " Демократична България " към този момент демонстрираха разминавания по тематиката: съгласно Петков длъжността основен прокурор би трябвало да бъде отстранена, до момента в който Христо Иванов предпочита фигурата на основния прокурор да не бъде отстранена, а обезсилена.

 

От Движение за права и свободи също оповестиха, че се разисква фигурата " основен прокурор " да отпадне от бъдещата нова конституция.Предложението за отпадане на институцията основен прокурор идва от ПП-ДБ, само че Движение за права и свободи показаха подготвеност да го поддържат. " Обсъждахме с господин Иванов да премахнем фигурата на основния прокурор като цяло - да я няма в новата Конституция ", съобщи Делян Хеевски след среща с Христо Иванов. След това обаче Иванов се отхвърли от концепцията си да маха фигурата на основния прокурор.

 

Пеевски съобщи, че още не е видял предлагането на ПП-ДБ за конституционни промени.

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!  

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР